Tuoreet uutiset

22. Maalis, 2021

Up-date 22.3.2021 / OssiP

Siitä on kulunut jo noin 23 ajast´aikaa, kun muutamat laulunlyömät aktiivilaulajat Kamarikuoron äijäpuolelta laittoivat syksyllä 1998 pystyyn ja ´jalalle´ 4-äänisen ja suunnilleen tuplakvartetin kokoisen miesten kokoonpanon.

Siitähän se lähti, että tiernapoika-kuvaelmaa laulettiin ja soviteltiin tarpeen mukaan eri tarkoituksiin. Hauskaa ja välitöntä se oli niin meillä laulajilla, kuin vastaanottavalla yleisölläkin. Alkuun markkinoimme itseämme Kokkolan Tierna-pojat nimellä ja siitä meidät alkuun tunnettiinkin ja tunnistettiin.
Keikkoja tehtiin niin firmojen pikkujouluihin kuin mitä moninaisimpiin juhlatilaisuuksiin. Onneksemme meillä on läpi koko historiamme ollut osaavia taiteellisia johtajia ja nyt taaksepäin katsottuna voimme todeta ylpeydellä ja kiitoksin, että Dir.Mus. nimike on ollut vähimmäisvaatimus tuolle vakanssille! Kari ´Karppa´ Pappinen hoitaa tehtävää edelleen ja sparrausapua tulee pyydettynä ja pyytämättä Kai ´Herb´ Alestalolta.

Vuosien saatossa alkuperäisistä Kokkolan Tiernapojista on jalostunut kokoonpano nimeltään Lauluyhtye Tiernat. Hektisin tiernapoika-vaihe oli vuosi-tuhannen alussa, jolloin pikkujoulukeikkoja tehtiin hyvinkin tiiviiseen viikon-lopputahtiin. Säestys hoitui Aarre ´Archie´ Polson toimesta haitarilla ja jos jostain löytyi piano tai flyygeli, niin Archien tapana oli soittaa Kesäillan valssi – haluttiin tai ei!

Toisaalla näillä sivustoilla on laajasti käsitelty Tiernojen saavutuksia ja vaikutusta Kokkolan kaupunginteatterin musiikkipitoisissa näytelmissä.
Niin kuin maailman muillakin estradeilla, aina Kanadaa myöten. Taiteellista tasoa on myös pyritty ylläpitämään ns. virikkeenhakumatkoilla, pääasiassa ii-alkuisiin maihin. Miksi sitten juuri ii-alkuisiin – no, kun piti löytää joku yhteinen nimittäjä. Tutuksi ovat vuosien saatossa tulleet Irlanti, Itä-Berliini, Itävalta ja Iso-Britannian Skotlanti, sekä Norjan itäpuolella sijaitseva Ruotsi. Siellä erityisesti Umeå, jonne olemme tehneet aivan viime vuosina kaksikin konserttikeikkaa, joista jälkimmäisellä juhlistettiin Suomen 100 vuotisjuhlia!

Kaikki Tiernat ovat koko toiminnan ajan ylläpitäneet laulukuntoa muodossa tai toisessa ja 5-6 laulajaa meistä on ollut Kamarikuoronkin toiminnassa mukana ja tekemässä mm. Jokilaakson Oratoriokuoron kanssa isoja kirkkopyhiin liittyviä teoksia; mm. Johannes- ja Matteuspassiot sekä Frigyes Hidas Requiem.

Vuonna 2019 toimintasuunnitelmaan kirjattiin vihdoin tavoitteeksi osallis-tuminen oikeaan kansainväliseen kuorolaulukilpailuun asianomaisessa sarjassa ´varttuneet male lauluyhtyeet´. Sellainen valikoitui Puolan Torunista ´Per Musicam ad Astra´ kuorokilpailusta. Aloitimme hyvässä uskossa ja tosissaan kaikki valmistelut ja treenaamisen hyvissä ajoin ja alkuvuodesta 2020 kaiken piti olla valmista kesäkuuta ja kyseistä kilpailua varten. Kappaleet harjoiteltu viimeisen päälle; 3 laulua Juha Holma Pohjalaiset-sarja, A.Copi Totuus Tuus ja trad. Es ist ein Ros entsprungen. Sitten kävi niikuin kävi ja Covid19 muutti kaiken ja Tiernat myöskin vetäytyi ´telakalle´. Vuosikokouskin pidettiin trendikkäästi etänä verkossa ja olimme kaiken suhteen varpaillaan ja varovaisia.

Katseet suunnattiin taas kerran jouluun ja meidän perinteiseen ´Joulun Kynttilä´ ( 7:s kerta ! ) konserttiin Kaarlelan kirkossa. Se meni sitten striimi-moodiin, joka sekin oli meille uusi kokemus. Konsertin tuotto kohdennettiin Punaisen Ristin kautta vähäosaisten jouluun. Koko toimintamme ajan olemme myöskin tukeneet merkittävillä stipendeillä Keski-Pohjanmaan Konservatorion juniorityötä, sen laulupuolella.

Tämän vuoden suunnitelmissa on edelleen yhteinen konsertti So Many Sisters´ien kanssa, joko tänä keväänä tai syksyllä. Seurataan AVI ohjeistuksia ja sen mukaan edetään ja eletään.
Tiernojen laskennallinen keski-ikä per 2021 on noin hitusen verran yli 61 v, kun se silloin 23 vuotta sitten oli ´nippa-nappa´ 40! Olemme kuitenkin onnekkaina saaneet matkan varrella rekrytoitua uutta verestä laulaja-ainesta etenkin tenoripuolelle, vaikka välillä on ollut ajatuksia jopa Tiernojen pysyvästä telakka-vaiheesta. Mutta – niin vaan on saatu porukka pidettyä kasassa ja kaikkiin ääniin on ollut kiitettävästi 2-3 laulajaa käytettävissä.
Toistaiseksi ii-alkuiset ja kilpailumatkat ovat tietyistä syistä jäissä, mutta muuten jatkamme laulajan pärekorin kantamista sinnikkäästi kohti auringon-laskua!

30. Loka, 2018

Joulun kynttilä -yökonsertti 21.12.2018 klo 22 Kaalelan kirkko

Jo viidennen kerran Lauluyhtyen Tiernat järjestää perinteiseen tyyliin Joulun kynttilä -yökonsertin Kaarlelan kirkkossa. Tänä vuonna konsertissa vierailee Söderbacka-Matikainen Duo.
Kokkolalaisten muusikoiden, kitaristi Martin Söderbacka ja basisti Eevalotta Matikaisen, muodostama duo esittää monivivahteikasta, tunnelmallista ja voimakkaasti hetkessä elävää musiikkia. Duo säveltää omia kappaleita sekä sovittaa lainakappaleita omaan jazzahtavaan tyyliinsä. Yhtye ei kaihda rajojen rikkomista vaan pyrkii luomaan uutta ja kiinnostavaa taiteen ja musiikin ehdoilla.
Joulukonsertissamme duo mm. musisoi ja kommentoi omalla tyylillään Tiernojen esittämien perinteisten tiernapoikakuvaelman sävelien lomassa. Yhteisesityksenä kuullaan Jussi Chydeniuksen "Joululaulu",Konsta Jylhän "Joululaulu" ja Gruberin tunnelmallinen "Jouluyö, juhlayö".

25. Marras, 2017

Joulun kynttilä -yökonsertti 22.12 klo 22 Kaarlelan kirkko

Nyt Tiernojen yökonsertin voi oikeasti sanoa muodostuneen perinteeksi. Kolme kertaa aikaisemmin olemme epäuskoisina seuranneet Kaarlelan kirkkoon valuvaa ihmisvirtaa. Yökonsertille on todella ollut tilaus. Tänäkin vuonna voit alkuillasta laittaa kinkun uuniin ja sen paistuessa siirtyä klo 22 aikaan Kaarlelan kirkkoon kuuntelemaan perinteisiä ja vähän uudempiakin joululauluja. Tiernojen vieraina ovat tänä vuonna tenori Jouni Nikula ja urkuri Janne Salmela. Heiltä kuulemme mm. aina yhtä jouluisen: Adam "Helga Nacht".

13. Joulu, 2016

Kokkolan Tiernapojat ry:n perinne jatkuu...

Nyt on vuorossa jo kolmas JOULUN KYNTTILÄ yökonsertti keskiviikkona 21.12. Kaarlelan Kirkossa Kari Pappisen ja Kai Alestalon valmentamana.

Lauluyhtyeen ideana on nimenomaan tarjota ihmisille aivan joulun alla iltamyöhään klo 22.00 , joskus ehkä stressaavienkin jouluvalmisteluiden vastapainoksi levollinen hetki. Tunnelmallisessa Kaarlelan kirkossa on hyvä rauhoittua ja antaa itsensä levätä hyvän musiikin parissa. Aiempien konserttien runsas yleisö on yllättänyt Tiernapojat molemmilla kerroilla. Tämä osoittaa myöhäisen konserttiajankohdan tarpeellisuuden joulukonserttien laajassa valikoimassa.

Kokkolan Tiernapojilla on aina ollut joku vierailija konsertissa. Tällä kertaa Kokkolan debyyttinsä tekee Marita Kaakisen johtama lauluyhtye KUURA omalla osuudellaan sekä yhteisnumeroiden muodossa.

Konsertin ohjelmistossa kurkistetaan myös jo itsenäisyyden juhlavuoteen, mukana on perinteisten joululaulujen lisäksi hieman harvinaisempia sävellyksiä esimerkiksi; Einojuhani Rautavaaralta, Jaakko Linjamalta, Heino Kaskelta, Tauno Marttiselta ja Jaakko Löytyltä. Kantaesityksensä saa Kaikukoppa-sävellyskilpailusta poimittu Jori Männistön teos Luminietos ja konsertissa kuullaan myös Kaakisen sekä Pappisen omaa tuotantoa.

Kokkolan Tiernapojat ry on 90-luvulla Kamarikuoron miesäänistä alkunsa saanut vahvistettu aikuisten miesten tuplakvartetti ja nykyinen kokoonpano käsittää 10 laulajaa.

14. Helmi, 2016

Ollista Loordi ! Tiernat Skotlantiin !

Ympäripyöreitä vuosia juhlineelle Olli Peltoniemelle myönnetty Lordin arvonimi kunniakirjoineen luovutettiin juhlallisessa tilaisuudessa harjoitussalilla 12.2.2016. Samalla Peltoniemi sai omistuskirjan maapalstaan Skotlannin Dunans Castlen alueelta. Tiernat ovatkin tilanneet matkan Skotlantiin, Iso-Britaniaan 7.-14.7.2016. Matkan tarkoituksena on tutustua Peltoniemen maatilaan ja nauttia tilallisen kestityksistä. Majoituminen tapahtuu Edinburgin kaupungissa, josta Tiernaveljet tekevät matkoja ylämaille tutustuen paikalliseen maaviljelykseen ja panimotoimintaan. Konserttikiertueen laululliset kohteet selviävät kevään aikana. Manakeri Ossi Peltoniemi hoitaa aktiivisesti yhdenpitoa Ylämaille ja kotimaahan varalaulaksi pudottautunut Juha Nuottimäki huolehtii ja vastaa tranportteerauksesta.

Matkakokoonpano: Kari Pappinen, Pasi Hassinen, Heikki Kaasinen, Tapio Jukkola, Kimmo Järvelä, Esa Saari, Jaakko Ojatalo, Ossi Peltoniemi ja Kai Alestalo sekä laulavaan kokoonpanoon nostettu Jarmo Vähä-Ruona. Olli Peltoniemen osuus matkan tapahtumista ja osallistuminen ovat vielä hämärän peitossa.